Θεωρείται από πολλούς ότι είχε επιτύχει την αθανασία. Κάποιοι λένε ότι έζησε κατά την δυναστεία των Song, άλλοι υποστηρίζουν ότι έζησε κατά τη δυναστεία των Yuan και κάποιοι κατά τη δυναστεία των Ming.
Το όνομά του θεωρείται ότι ήταν Zhang-JunBao πριν γίνει ταοϊστης. Ο Ζανγκ - Σαν – Φενγκ ήταν ένας θρυλικός και μυθικός ήρωας και θεωρείται από πολλούς θεραπευτές ότι από αυτόν ξεκίνησε το neijia. Το neijia είναι ένα στυλ πολεμικών τεχνών που θεωρείται ότι ανήκει στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες και μέσα σε αυτή ανήκει και το Τάι-τσι-σουάν. Αυτές οι εσωτερικές πολεμικές τέχνες διακρίνονται από τις εξωτερικές πολεμικές τέχνες με βάση τρία χαρακτηριστικά.
1)Η έμφαση που δίνεται στη χρήση του νου, να συντονίζει την ισχύ του χαλαρωμένου σώματος, σε αντίθεση με τη χρήση της βίαιης κίνησης.
2)Η εσωτερική ανάπτυξη, η κυκλοφορία της ενέργειας και η έκφραση της ενέργειας του ki.
3)Η εφαρμογή των αρχών του ταοϊσμού του Daoyin, Ki –kong, και Nei-kong στην εξωτερική κίνηση.
Το neijia θεωρείται ότι το δημιούργησε ο Ζανγκ - Σαν - Φενγκ ως ένα αποτέλεσμα νεοκομφουκιανικού συγκρητισμού των πολεμικών τεχνών του Ζεν–Βουδισμού και των πολεμικών τεχνών των Σαολίν μοναχών με την κυριαρχία των ταοϊστικών στοιχείων του Nei-kong.
Μέσα στους διάφορους θρύλους συσχετίζεται με τα ταοϊστικά μοναστήρια στα βούνα wu-yang στην επαρχία Ηubei. Ιστορίες από το 17ο αιώνα τον συσχετίζουν με τις εσωτερικές πολεμικές τέχνες και του 19ου αιώνα τον πιστώνουν με την πατρότητα του Τάϊ –τσι –σουάν. Ο Ζανγκ - Σαν - Φενγκ θεωρείται επίσης ειδικός στις πολεμικές τέχνες του White-Crane (λευκού γερανού) και του στυλ του snake (φιδιού), καθώς και στη χρήση του κινέζικου ίσιου ξίφους. Άλλα κείμενα που ανακαλύφθηκαν τον 17ο αιώνα τον θεωρούν ως δάσκαλο με αρχικό όνομα Xu-xouan-ping, έναν ερημίτη ποιητή και ειδικό στην τέχνη του Tao- gin που έζησε στη δυναστεία των Tang. Oι σχολές του Τάι-τσι-σουάν τον θεωρούν ως ιδρυτή του Τάϊ-τσι-σουαν και γιορτάζουν τα γενέθλια του την ένατη μέρα του τρίτου σεληνιακού κινέζικου μήνα. Πολλά από αυτά που έχουν γραφτεί για αυτόν είναι μυθικά αντιφατικά ή και φανταστικά π.χ. αναφέρθηκε από διάφορους ανθρώπους ότι γεννήθηκε το 960 ενώ από άλλους το 1247 ή το 1279. Κατά καιρούς έχει περιγραφεί ως ένας πανύψηλος γίγαντας με κόκαλα γερανού και πελώριος σαν ένα μεγάλο πεύκο. Αναφέρουν ότι είχε μουστάκια σαν ακόντια και ότι ήταν ικανός να καλύπτει 600 χιλιόμετρα την ημέρα περπατώντας. Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι φορούσε ένα αχυρένιο καπέλο, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα ένα κύμβαλο, το οποίο άφηνε πίσω του έτσι ώστε οι χωρικοί να το ηχούν, για να τον καλούν να τους συναντήσει. Τουλάχιστον δύο Κινέζοι αυτοκράτορες έστειλαν απεσταλμένους του για να ζητήσουν τις συμβουλές του. Αν και καμιά αποστολή δεν έχει αναφερθεί να τον έχει συναντήσει. Λόγω των θρύλων αυτών αποτελεί μια γνωστή φιγούρα σε κινέζικα βιβλία και φιλμ, ως ένας κύριος δάσκαλος των πολεμικών τεχνών και πνευματικός διδάσκαλος. Λέγεται ακόμη ότι ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος στα νιάτα του και έμαθε πολεμικές τέχνες από τους Σαολίν στο βουνό Pao-Gi κοντά στην περιοχή τρεις κορυφές, που στα κινέζικα λέγονταν San-Feg έτσι λοιπόν τον αναφέρουν ως ο Zhang
Των τριών κορυφών. Έζησε πάρα πολλά χρόνια ως ένας κινέζος ταοϊστης δάσκαλος στα βουνά και αναφέρεται ότι πέθανε σε ηλικία διακοσίων ετών 1247-1447, όμως η μέρα του θανάτου του θεωρείται αβέβαιη.
Άλλη παράδοση ισχυρίζεται ότι υπήρχαν δύο δάσκαλοι με αυτό το όνομα και ότι και οι δύο ήταν ταοϊστές ιερείς. Ο ένας γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sung και έζησε μεταξύ του 960και 1279 στα βουνά Wu-dang όπου και συνέθεσε τις δεκατρείς στάσεις –φόρμες συνδυασμένες με άλλες ταοϊστικές τεχνικές και τέχνες δημιουργώντας έτσι ένα στυλ εσωτερικών πολεμικών τεχνικών.
Ο δεύτερος δάσκαλος με το ίδιο όνομα γεννήθηκε το 1279 και πέθανε το 1368.
Έζησε και αυτός στα βουνά Wu-dang και ήταν ένας πολύ σημαντικός ταοϊστης δάσκαλος θεραπευτής με εκπληκτικές μαγικές και θεραπευτικές δυνάμεις. Το 1459 ο Ζανγκ - Σαν - Φενγκ θεωρήθηκε ως ένας αθάνατος και πέρασε στη χώρα του θρύλου.Το 1670 Xang zong xi έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο ο Ζανγκ - Σαν - Φενγκ ονομάστηκε ιδρυτής των εσωτερικών πολεμικών τεχνών. Το 1870 μια ομάδα σχολών Τάι-τσι-σουαν ισχυρίστηκαν ότι ο δάσκαλος ήταν ο ιδρυτής του συστήματος αν και πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί διαφώνησαν με τους ισχυρισμούς αυτούς και θεωρούν ότι οι δάσκαλοι του συστήματος εφηύραν τη σχέση αυτή για να δώσουν βαθιές ρίζες στο σύστημά τους.
Βιβλιογραφία - πηγές
Internet:
http://www.el.wikipedia.org/wiki/Neijia
http://www.el.wikipedia.org/wiki/Neigong
http://www.el.wikipedia.org/wiki/Taoyin