ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ομοιοπαθητική Ιατρική

Ο άνθρωπος μέσα στον αγώνα του για επιβίωση, από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, αναζήτησε μέσα και τρόπους θεραπείας για την αντιμετώπιση της ασθένειας, που ήταν πάντα συνυφασμένη με τη ζωή. Η φύση αποτελούσε πάντα τη μεγάλη πηγή που προμήθευε τον άνθρωπο ουσίες που διέθεταν θεραπευτική δράση. Η αναζήτηση στο φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο και η απομόνωση και παρασκευή των φαρμακευτικών ουσιών, με τα μέσα, τις μεθόδους και τις τεχνικές που διέθεταν οι θεραπευτές και φαρμακοποιοί σε κάθε εποχή, πέρασε δια μέσου των αιώνων από τις απλές φυσικές μεθόδους στις σύγχρονες μεθόδους χημείας και βιοχημείας (βασισμένες στην τροποποίηση χημικών ενώσεων των μορίων των ουσιών).

nea acropoli omoiopathitiki botanaΗ Ομοιοπαθητική Ιατρική χρησιμοποίησε για την παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, φυσικές αυτούσιες φαρμακευτικές ουσίες  φυτικές, ζωικές ή οργανικά και ανόργανα άλατα και τις επεξεργάστηκε με ένα τελείως φυσικό τρόπο που ονομάστηκε δυναμοποίηση (potentization). Τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτής είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, ουσίες φυσικές σε πολύ υψηλές αραιώσεις, που  η σωστή χρήση τους στερείται παρενεργειών και δίνει ένα ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο νόμος των αναλογιών εξηγεί τη χρήση αυτούσιων φαρμακευτικών ουσιών, καθώς από τον ίδιο αριθμό στοιχείων μπορούν να προκύψουν πολλές διαφορετικές μορφές φυσικών ειδών με πολύ διαφορετικές ιδιότητες  μεταξύ τους, όταν τα συγκεκριμένα στοιχεία συντεθούν υπό διαφορετική αναλογία κάθε φορά.

Η Ομοιοπαθητική Φαρμακολογία (MATERIA MEDICA) αποτελεί τον άξονα δράσης της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής πράξης. Συνίσταται στην καταγραφή συμπτωμάτων και κλινικών εκδηλώσεων που παρατηρήθηκαν σε υγιείς ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν οι φαρμακευτικές ουσίες (prooving) και η απόδειξη αντιστοιχίας κλινικών εκδηλώσεων μιας νόσου και κλινικών επιδράσεων μιας φαρμακευτικής ουσίας σε υγιή οργανισμό. Η απόδειξη του φαρμάκου (prooving) είναι το πιο σημαντικό μέρος της MATERIA MEDICA, γιατί περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο ομοιοπαθητικός γιατρός για να καταλήξει στη διάγνωσή του και να χορηγήσει το καταλληλότερο ομοιοπαθητικό φάρμακο για τη θεραπεία του ασθενούς του, δηλαδή το όμοιο φάρμακο (similimum). Η MATERIA MEDICA παρέχει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών για περίπου 3.500 ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνεχώς εμπλουτίζονται από την παρατήρηση και έρευνα σύγχρονων ομοιοπαθητικών γιατρών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ευκολότερη κατανόηση του νόμου των ομοίων στη θεραπευτική προσέγγιση είναι το ακόλουθο:

Η οστρακιά στην τυπική της εικόνα εμφανίζει υψηλό πυρετό, έντονη σφύζουσα κεφαλαλγία, ταχυσφυγμία, εξέρυθρο, εξοιδημένο φάρυγγα, μοροειδή γλώσσα, εξέρυθρο προσωπείο, ανησυχία, διέγερση και τελικά παραλήρημα διωκτικού τύπου.

Κύριο αίτιο αυτής της συμπτωματολογικής έκφρασης του οργανισμού είναι ο στρεπτόκοκκος.
Ο μπελαντονισμός στην τυπική κλινική του εικόνα εμφανίζει υψηλό πυρετό (αιφνίδιο), σφύζουσα εκρηκτική κεφαλαλγία, μοροειδή γλώσσα, εξέρυθρο προσωπείο, μυδρίαση, ανησυχία, διέγερση και τελικά παραλήρημα διωκτικού τύπου. Κύριο αίτιο της συμπτωματολογικής έκφρασης στον οργανισμό είναι τα ενεργά συστατικά της φυτικής δρόγης (belladona) και κυρίως η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη.

Η επιλογή του ενός και μόνο ομοιοπαθητικού φαρμάκου (similimum) που αντιστοιχεί στην ιδιοσυγκρασία του ασθενούς (νόμος similimum), η αντιμετώπιση του ασθενούς ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη σωματική και ψυχική σφαίρα  όσο και τη νοητική (νόμος του όλου), η γνώση της φυσικής πορείας που ακολουθεί η θεραπεία (νόμος κατεύθυνσης θεραπείας), η γνώση της πιθανότητας για πιθανή έξαρση ορισμένων συμπτωμάτων πριν από την υποχώρησή τους (νόμος θεραπευτικής κρίσης) και η επιλογή της σωστής δυναμοποίησης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου (νόμος εκλογής δυναμοποίησης) αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής τέχνης, η οποία καθιστά ικανό τον ομοιοπαθητικό γιατρό να οδηγήσει τον ασθενή του από την αρρώστια στην ΥΓΕΙΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ πριν από την απόδειξη (prooving) φαρμακευτικών ουσιών, που οργανωμένα και με επιστημονικό τρόπο πιστοποιήθηκε και καταγράφηκε πριν από δύο περίπου αιώνες στη Λειψία της Γερμανίας από το Γερμανό γιατρό S. Hahnemann, ο Ιπποκράτης μίλησε για το νόμο των ομοίων με τη φράση "τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα" και όπως αναγράφεται στο βιβλίο του "Περί τόπων των κατ’ Άνθρωπον", "…δια τα όμοια νούσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνεται…".